Bezár

Entrepreneurship a gyakorlatban

Interjú Kosztopulosz Andreásszal

Interjú Kosztopulosz Andreásszal

2015. április 02.
5 perc

Ember

1. Jelenleg mivel foglalkozik?

Ami jelenleg leginkább leköti az időmet, az az idegen nyelvű képzés, aminek a keretein belül vállalati pénzügyeket oktatok angolul. Tehát az oktatási tevékenység tölti ki most leginkább az időmet. A kutatásra jelenleg kevesebb idő marad, de több kutatás formájában is foglalkozunk elsősorban kisvállalkozások fizetési késedelmeivel, azaz, hogy hogyan tudnak a vállalkozások harcolni az ellen, hogy nem fizetik ki a számláikat, illetve milyen következményei lehetnek ennek a vállalkozások pénzügyi kultúrájára.

2. Miért alapított vállalkozást (Nyugi kávézó)?

Harmad vagy negyedévesek voltunk az egyetemen és szerettük volna kipróbálni, hogy hogyan működnek a tanultak a gyakorlatban. Kezdetben hitelkérelmeket akartunk írni kis cégeknek, mivel véleményünk szerint ennek keretében tudtuk volna leginkább kamatoztatni a tanultakat. Volt egy oktatónk, Oláh János akinek meséltünk az ötletünkről és segített minket kezdetben. Az első projektünket is neki köszönhettük, mivel egy éjjelnappali boltot szeretett volna nyitni a jelenlegi Nyugi kávézó területén és arra kért minket, hogy egy hitelkérelmet, valamint egy üzleti tervet készítsünk el számára. Néhány hét elteltével azonban arra jutottunk, hogy nem boltot, hanem egy kocsmát kellene nyitni a telken. Így jött létre a Nyugi kávézó, aminek a vezetésére fel is kértek minket.

3. A GTK-án megszerzett ismereteit hogyan tudta hasznosítani vállalkozói mindennapjaiban?

Remekül, nagyon jól tudtam alkalmazni. A vendéglátóiparban az ellenőrzésnek nagyon nagy szerepe van. Nagy figyelmet kívánt a folyamatok kézben tartása és az alkalmazottak ellenőrzése, mindazonáltal pénzügyi, számviteli, marketing és menedzsment feladatok is kicsiben megjelentek.

Szakmai

4. Mennyire képes a külvilágban szerzett tapasztalatait beépíteni az egyetemi oktatásban?

Igyekszem minél jobban beépíteni, mivel úgy gondolom, hogy ezáltal lehet az elméleti anyagot közelebb hozni a valósághoz, bár nem minden területen könnyű ezt kivitelezni. Úgy gondolom, hogy törekedni kell arra, hogy minél jobban beépüljenek ezek a tapasztalatok is az oktatásba.

5. Mi a véleménye a hazai üzleti angyal finanszírozás jelenlegi helyzetéről?

Azt gondolom, hogy az üzleti angyal finanszírozásnak a mostani startup láz adhat egy újabb lökést, mondhatni reneszánszát éli ez a fajta finanszírozás. Lehet is tapasztalni, hogy pezsgés van ezen a területen. Jelenleg divatos dolog üzleti angyalnak lenni, ami a startupok hangsúlyának előtérbe kerülésének is köszönhető.

6. Milyen finanszírozási konstrukciót ajánlana egy klasszikus startup cégnek?

Ameddig csak tud, próbáljon meg eljutni saját erőből és próbálja meg minimalizálni a külső forrásokra történő támaszkodást. Elsőként a saját forrásokat érdemes előtérbe hozni majd az ismerősökét, barátokét, valamint az olyan finanszírozási formákat, amelyek nem tekinthetők hagyományosnak (pl. bootstrap) és csupán ezt követően érdemes gondolkozni külső forrásbevonáson, ami első körben ne hitel, hanem inkább valamilyen támogatás vagy üzleti angyal finanszírozás legyen. Ha már látszik, hogy mi lesz a vállalkozás kifutása, akkor érdemes inkább hitelért folyamodni.

VF Ökoszisztéma

7. Milyennek tartja a régió VF ökoszisztémáját?

Jónak tartom, azt gondolom, hogy azok a kezdeményezések, amelyek ezen a területen történnek nagyon ígéretesek. Véleményem szerint Szeged klímája nagyon kedvező a startup vállalkozások számára, mivel itt az egyetem, ahol olyan tudás összpontosul, ami túl van már azon a kritikus tömegen, hogy túlcsorduljon és legyen olyan eredménye, amelyet már fel lehet karolni. Valószínűleg egy kicsit többet lehetne tenni a dologért, ha az egyetem aktívabb szerepet vállalna nem csak a szavak és rendezvények szintjén, hanem anyagi tekintetben is.

8. Ön szerint milyen változások szükségesek egy megfelelő, támogató környezet kialakításához a régióban?

Az egyetem szerepvállalását emelném ki. Azt tartanám jónak, ha az a szellemi kapacitás, ami itt van az egyetemen, hajlandó lenne tevékenyen is odaállni. Ha hozzám odajön egy csapat azzal, hogy szakmailag segítsek a projektjük megvalósításában, akkor ne azzal kelljen visszautasítanom, hogy nincs rá kapacitásom, mivel más feladatok elveszik azt. Emiatt kellene mindehhez egy intézményesült forma és támogatás ennek finanszírozásához.

GTK

9. Milyen szerepe lehet az SZTE GTK-nak a VF ökoszisztéma alakításában, javításában?

Nagyon nagy szerepe lehet, mivel a GTK hallgatói azok, akik bekapcsolódhatnak egy innovatív teambe gazdasági oldalról. Nem túl jó eredményeket tudunk ezen a téren felmutatni, mivel túlnyomó többségben nem vállalkozóként képzelik el a hallgatók saját jövőjüket. Amennyire az eszközeink lehetővé teszik, ösztönözni kellene őket, hogy akarjanak vállalkozni, valamint az itt lévő szellemi kapacitásnak köszönhetően lehetne mentori segítséget nyújtani ezeknek a vállalkozásoknak.

10. Mi az a három legfontosabb dolog, amit az SZTE GTK adott, ami hozzájárult a sikereihez?

  1. Tudás
  2. Kapcsolatrendszer
  3. Lehetőség

11. Mit hiányol az SZTE GTK képzési palettájáról?

Innovatív vállalkozói csapatokba való bekapcsolódás irányába történő elmozdítást. Erre azonban a vállalkozásfejlesztés mesterszak egy hiánypótlást jelent.

Üzenetek

12. Mi az a legfontosabb üzenet, amelyet megfogalmazna a fiatal – leendő vállalkozó – közgazdász hallgatók számára?

Ne csak az alkalmazotti létben gondolkozzanak, hanem váljanak nyitottá. Ha nem is közvetlenül az egyetem elvégzése után, de egy meghatározott néhány éves tanulási periódust követően valósítsák meg a saját maguk önálló vállalkozása keretein belül az álmaikat.

13. Végül, egy szubjektív kérdés: első benyomás alapján milyennek ítéli meg az SZTE GTK vállalkozásfejlesztés mesterszakos hallgatóinak szakmai felkészültségét?

El vagyok ragadtatva, nagyon ügyesek a csapatok, lelkesek és jó dolog egy ilyen kurzus keretében együtt dolgozni velük. Mindenkinek sok sikert kívánok.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek