Bezár

Entrepreneurship a gyakorlatban

Entrepreneurship a gyakorlatban

Entrepreneurship a gyakorlatban

2015. március 10.
5 perc

A 2014-ben újraindult Vállalkozásfejlesztés mesterszak teljesen új alapokra helyezi az oktatást. A Vállalkozásfejlesztés mesterszakon végzett hallgatóknak alapvetően négy életpálya valószínűsíthető a legjobban:

  1. Előbb-utóbb vállalkozóvá válik,
  2. KKV-knál közép- vagy felsővezető lesz,
  3. EU-s pénzek körül tevékenykedik a VF területén forprofit oldalról (pályázatíró, tanácsadó, Jeremie alapok stb.)
  4. EU-s pénzek körül tevékenykedik a VF területén állami önkormányzati oldalról (Közreműködő szervezet, Irányító hatóság, regionális, megyei, járási VF szervezet)

Ahhoz, hogy ezen életpályák valamelyikén minél jobban, eredményesebben helyt tudjanak állni a VF mesterszakon végzett hallgatók az oktatók olyan vállalkozói attitűd erősítését, vállalkozóvá válás elősegítését célzó kurzusokat indítottak, mint például a Entrepreneurship (vállalkozástan) a gyakorlatban. A kurzus alapját a sikeres külföldi egyetemeken megtalálható jó gyakorlatok adták, hiszen ma már alapkövetelmény a gyakorló vállalkozók bevonása az oktatásba, ez minden amerikai és európai egyetem gyakorlatában megjelenik. A London Business School esetében éves díj ellenében a nagyvállalati partnerek értékes, mindkét fél számára előnyös, szolgáltatásokat kapnak az egyetemtől (pl. hallgatók (munkaerő) rendelkezésre bocsátása, Üzleti elemzések, módszerek, legfrissebb kutatás, Globális kapcsolati háló stb.). Hasonlóan, a svájci IMD szintén lehetőséget biztosít vállalati szereplőknek, hogy együttműködjenek az egyetemmel, illetve éljenek annak szellemi tőkéjével. Ennek megfelelően a következő szolgáltatásokat biztosítják az ügyfeleknek: toborzás (a cégek MBA hallgatókból válogathatnak), startup projektek: a hallgatók besegítenek technológiai startupok „felpörgetésébe” (ez egyúttal üzleti gyakorlati lehetőség is számukra), illetve konzultációs szolgáltatás (érettebb vállalkozások üzleti kihívásaira egy erre kinevezett hallgatói csapat végez elemzést, majd kínál megoldást). A Babson College különdíjjal elismert „A menedzsment és vállalkozás alapjai” c. két féléves kurzusa során a hallgatóknak 10 fős csapatonként el kell indítani egy vállalkozást, felfuttatni, majd felszámolni azt. a működés alatt partneri kapcsolatot kell létesíteni egy szociális szolgáltatást nyújtó szervezettel, majd felszámolás után a vállalkozásból fennmaradó pénzösszeget jótékonysági célzattal eladományozzák. ezzel is erősítve a hallgatókban a vállalkozások társadalmi felelősségvállalásnak (CSR) kiemelt szerepét. A SZTE GTK még nem tart itt, azonban elindult egy olyan úton, amely pontosan a sikeres nyugati gyakorlatokhoz történő felzárkózáshoz vezet.

A nyugati példák adaptációját tekintve talán a vállalkozók bevonása az oktatásba az egyik legnagyobb kihívás a kelet európai egyetemek számára. Ennek nincs igazán érdemi hagyománya ebben a térségben, illetve az alumni mozgalmak is messze elmaradnak a nyugati gyakorlattól. Az SZTE GTK VF mesterszakán éppen ezért egy úttörő jellegű kurzus került bevezetésre 2015 februárjától. Meghívott vállalkozók tartanak olyan interaktív foglalkozást, mely során érvelések hangzanak el pro- és kontra egy-egy több oldalról megközelíthető témában. A lényeg, hogy nincsen csak egyféle válasz (vállalkozói szemlélet erősítése). A hallgatók 5-6 fős csoportokban dolgoznak, minden órán prezentálnak és bemutatják, hogy a projektjük hogy áll. Az előadók kiválasztása során kiemelt cél volt, hogy a nagy hozzáadott értéket termelő, tudásintenzív vállalkozások részéről hívjunk meg képviselőket. Ennek megfelelően a félév felépítése a következőképpen alakul:

Dilemmák a vállalkozásalapításban

Téma Előadó Dátum
1. Vállalkozóvá válni? TEP/Csapó Gergely febr. 10.
2. Vállalkozói létforma előnyei és hátrányai, életviteli kihívások Balogh Péter febr. 17.
3. Ötletek vizsgálata Csapó Gergely febr. 24.
4. Előzetes jövedelmezőségi kalkulációk Hajdú Szabolcs márc. 3.
5. Brewie, a hazai közösségi finanszírozás történetének legnagyobb összeget elért cége Ónodi-Szabó Ádám márc. 10.
6. Finanszírozási variánsok problematikája Kosztopulosz Andreász márc. 17.

Dilemmák a vállalkozás működtetésében

Téma Előadó Dátum
7. Az operatív működés kihívásai/ Vállalkozási életciklusok, modellek / Növekedés kihívásai, a növekedés menedzselése Duda Ernő márc. 24.
8. Üzleti modellezés Kovács Tibor márc. 31.
9. SME Instrument Kovács Tibor április 14.
10. Külpiacra lépés Török Ildikó ápr. 21.
11. Érettségi fázis – a betakarítás lehetséges variációi Makra Zsolt ápr. 28.
12. Csapatok végső prezentációja máj. 5.
13. GVK záró rendezvény máj. 12

(Az egyes előadásokra kattintva olvashatóvá válnak Dezső Máté hallgató által írt beszámolók.)

Az egyes kurzusokon a hallgatókon kívül több előadó is részt vesz, illetve olyan „vendégek” is megjelennek mint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Intézetigazgatója, Dr. Kiss István. Az előadók résztvevők összetétele a következőképpen alakult:

Oktató Beosztás Munkahely
Dr. Imreh-Tóth Mónika Egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar
Dr. Imreh Szabolcs Egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar
Előadó/résztvevő Beosztás Munkahely
Csapó Gergely Alapító Capturly / Ingatlannet.hu / Rackhost Kft.
Balogh Péter Gazdasági igazgató Lavina Foundation / Alapítvány
Boros Ákos Alapító TEP
Duda Ernő CEO SOLVO Biotechnológiai Zrt.
Hajdú Szabolcs Alapító, senior tanácsadó
Pénzügyi igazgató
Qualinnova Consulting Kft.
SOLVO Biotechnológiai Zrt.
Dr. Kiss István Intézetigazgató (BAY-BIO) Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
Dr. Kosztopulosz Andreász Egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar
Kovács Tibor Ügyvezető partner Innogrant Consulting Kft.
Dr. Makra Zsolt Befektetési igazgató Alliance Jura-Hongrie Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
Maróti Zoltán CEO CTX Services Kft.
Dr. Ónodi-Szabó Ádám Jogász Brewie
Dr. Török Ildikó Nemzetközi kapcsolatok vezető Mozaik Kiadó Kft.
Végh Marcell Egyetemi tanársegéd Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar

(Az előadók nevére kattintva olvashatóvá válnak a velük készített interjúk.)

Az SZTE GTK célja vállalkozó attitűd erősítése, a vállalkozóvá válás elősegítése nyugati példákon alapuló gyakorlati oktatás segítségével. A kurzus folyamatosan fejlődik, alakul, újabb és újabb kérdések, problémák kerülnek előtérbe, ahogy az a valódi vállalkozások esetében is. A kurzust az aktuális vendégelőadók mellett végigkíséri Csapó Gergely sorozatvállalkozó és csapata, akik számos hasznos információval, kérdéssel segíti az ötletek valódi projektté történő fejlődését. Segítségüket ezúton is köszönjük.

 Entrepreneurship a gyakorlatban infografika

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek