Újragondolt európai gazdasági integráció

Challenges in National and International Economic Policies workshop

Az SZTE GTK az EACES (European Association for Comparative Economic Studies – Európai Összehasonlító Gazdaságtani Társaság) támogatásával március 23-24-én workshopot rendezett az európai gazdasági integrációs elmélet újragondolásáról. A Sass Magdolna, Farkas Beáta, Voszka Éva és Pelle Anita által szervezett tudományos eseményen két plenáris előadót hallgathattak meg a résztvevők és az érdeklődők.

Xavier Richet, a párizsi Sorbonne Nouvelle egyetem professzora a maga részéről négy forgatókönyvet lát az EU jövőjét illetően, a status quo fenntartásától az előrelépésen át az EU felbomlásáig. Előadásának fő üzenete az volt: bármilyen visszalépés a vég kezdetét jelenti, és elkerülhetetlenül előbb-utóbb széteséshez vezet. Palánkai Tibor, a Corvinus professzora szélesebb kontextusba helyezve, filozófiai síkon tárgyalta a témát, és optimistábbnak bizonyult. Véleménye szerint az európai integráció már rég meghaladta azt a pontot, ahol még vissza lehetne fordítani, ezért az egyetlen út az előre, ebben kell gondolkodni.

A workshop ezután szekciókban folytatódott, ahol a nemzetközi kutatógárda a válság hatásaival, az eurózóna és a belső piac jövőjével, a gazdasági egyenlőtlenségek európai integrációra gyakorolt hatásával, valamint szűkebb régiónkkal, Kelet-Közép-Európával foglalkozott.

A rendezvénnyel párhuzamosan került megrendezésre a 2. Kelet-közép-európai Gazdaságpolitikai PhD Workshop, melyen hat szekcióban több mint húsz doktorandusz mutatta be kutatását, és kapott iránymutatást munkája folytatására vonatkozóan.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Globális üzleti szolgáltatásokat nyújtó magyarországi irodáink Budapesten és Szegeden működnek. A BP különböző üzleti egységeit támogatjuk pénzügy, számvitel, beszerzés, ügyfélszolgálat és egyéb adminisztratív területen. Most neked is lehetőséged nyílik csatlakozni hozzánk gyakornokként!

Események

Rendezvénynaptár *