Újragondolt európai gazdasági integráció

Challenges in National and International Economic Policies workshop

Az SZTE GTK az EACES (European Association for Comparative Economic Studies – Európai Összehasonlító Gazdaságtani Társaság) támogatásával március 23-24-én workshopot rendezett az európai gazdasági integrációs elmélet újragondolásáról. A Sass Magdolna, Farkas Beáta, Voszka Éva és Pelle Anita által szervezett tudományos eseményen két plenáris előadót hallgathattak meg a résztvevők és az érdeklődők.

Xavier Richet, a párizsi Sorbonne Nouvelle egyetem professzora a maga részéről négy forgatókönyvet lát az EU jövőjét illetően, a status quo fenntartásától az előrelépésen át az EU felbomlásáig. Előadásának fő üzenete az volt: bármilyen visszalépés a vég kezdetét jelenti, és elkerülhetetlenül előbb-utóbb széteséshez vezet. Palánkai Tibor, a Corvinus professzora szélesebb kontextusba helyezve, filozófiai síkon tárgyalta a témát, és optimistábbnak bizonyult. Véleménye szerint az európai integráció már rég meghaladta azt a pontot, ahol még vissza lehetne fordítani, ezért az egyetlen út az előre, ebben kell gondolkodni.

A workshop ezután szekciókban folytatódott, ahol a nemzetközi kutatógárda a válság hatásaival, az eurózóna és a belső piac jövőjével, a gazdasági egyenlőtlenségek európai integrációra gyakorolt hatásával, valamint szűkebb régiónkkal, Kelet-Közép-Európával foglalkozott.

A rendezvénnyel párhuzamosan került megrendezésre a 2. Kelet-közép-európai Gazdaságpolitikai PhD Workshop, melyen hat szekcióban több mint húsz doktorandusz mutatta be kutatását, és kapott iránymutatást munkája folytatására vonatkozóan.

Események

Rendezvénynaptár *

 • április 25.
  18:00 - 19:30
  A WTS Klient a müncheni központú WTS Global nemzetközi hálózat tagja. A hálózat Európában a legjelentősebb tanácsadók között szerepel. Az adó- és számviteli tanácsadás területén működő WTS Klient a nemzetközi háttérnek, valamint a hazai piacon szerzett több éves tapasztalatnak köszönhetően hatékony partnerként járul hozzá ügyfelei sikeréhez.
 • május 3.
  08:00 - 20:00
  A GTK és az ÁJTK hallgatóinak közös sportnapja
 • május 11.
  14:00 - 16:00
 • június 8.
  14:00 - 16:00
 • július 24. 08:00 - 29. 20:00