heti_valasz

Első helyen a GTK

A Heti válasz felsőoktatási rangsora szerint élen a GTK.

Hogyan rangsorolják az egyetemeket?

 

Az egyetemeket, főiskolákat a felvett hallgatók kiválósága, a végzett hallgatók sikeressége és az oktatók kiválósága alapján vetik össze.

 

Vizsgált szempontok a hallgatók esetében:

 • felvettek átlagpontja,
 • a szakra első helyen jelentkezők közül bejutottak aránya,
 • legalább komplex B2 szintű (középfokú) nyelvvizsgával, illetve annak megfelelő nyelvtudással rendelkezők aránya,
 • az adott szakon kötelező érettségi tárgyból emelt szinten legalább jó minősítést (vagy ha a szakon kötelező tárgyat emelt szinten kell teljesíteni, jeles minősítést) elért felvettek aránya.

 

Oktatói kiválóság indikátorai:

 • a karon főállású oktatók közül tudományos fokozattal rendelkezők aránya,
 • a karon egy oktatóra vagy tanárra jutó aktív hallgatók száma.

 

A gazdaságtudományok képzési területe

 

A Heti válasz felmérése alapján az idei évben a gazdaságtudományok képzési terület volt a legnépszerűbb, közel 9500 nappali tagozatos alapképzésre felvett hallgatóval és több mint 14 ezer első helyes jelentkezővel.

A képzési terület három legnagyobb és legnépszerűbb alapszakja a gazdálkodási és menedzsment (2700 első helyes jelentkezővel), a turizmus-vendéglátás (2200 jelentkezővel az első helyen), illetve a kereskedelem és marketing szakirányt is 1800-an választották első helyre.

 

„A diplomás pályakövetési adatok tanúsága szerint a gazdaságtudományi terület végzettjei a legjobban kereső diplomások közé tartoznak, és a gyors elhelyezkedés sem okoz problémát számukra.” – írja a Heti válasz.

 

És most következzenek a rangsorok, amelyek során elsőként a gazdaságtudományi képzési területet vizsgálva rangsorolta a lap a felsőoktatási intézményeket.

Az SZTE GTK 312 felvett hallgatóval az előkelő harmadik helyen áll. Az állami képzésben felvett hallgatók felvételi pontjainak átlaga 461,1, a költségtérítéses képzésben felvetteké pedig 367. A felvettek kiválóságát bizonyítja, hogy az SZTE-GTK gólyáinak 76,3% rendelkezett a jelentkezés időpontjában legalább komplex középfokú nyelvvizsgának megfelelő nyelvtudással. Emellett kiemelkedő a karon oktatók kiválósága is, hiszen a GTK főállású oktatóinak 85,7%-a rendelkezik tudományos fokozattal.

 

A Heti válasz a továbbiakban a három legnagyobb alapszakot vizsgálta, melyek közül kettőn lehet továbbtanulni a GTK-n is.

A gazdálkodási és menedzsment szakot tekintve az SZTE GTK a felvettek és az oktatók kiválósága alapján, az első helyen áll. 2016-ban a tanulmányaikat gazdálkodási és menedzsment alapszakon az SZTE GTK-n kezdők esetében a költségtérítésesek felvételi átlag pontszáma 390,9 volt, az állami képzésben felvetteké pedig 455,2. Ezen a szakon a kar összesített mutatóihoz képest több mint 15%-kal jobban teljesítettek a felvettek, ha a nyelvtudást nézzük, hiszen a gazdálkodási és menedzsment alapszakon tanulmányaikat megkezdő hallgatók 93,1%-a rendelkezik legalább komplex középfokú nyelvvizsgának megfelelő nyelvtudással.

 

A másik népszerű alapszakunk, a kereskedelem és marketing esetében is első helyen végzett a GTK, ahová idén a költségtérítéses hallgatók 369,8-as felvételi átlagponttalnyertek felvételt. Az állami képzésben résztvevők 465,8 pontos felvételi átlagot értek el, amely az országban a legmagasabb az összes kereskedelem és marketing alapszakot tekintve.

Események

Rendezvénynaptár *

 • április 27.
  14:00 - 16:00
  Szeretettel várunk minden, a Doktori Iskola iránt érdeklődőt csütörtökön 14 órára a KO Aulába. A tájékoztató témája: - milyen felvételi követelmények vannak? - hogyan épül fel a képzés ( tanórák, kutatás)? - miért hasznos nemzetközi konferenciákra járni, és hogyan támogatja mindezt a Doktori Iskola? - hogyan lehet szakcikkeket írni? - hogyan lehet megszerezni a doktori fokozatot? - hogyan alakul az ösztöndíj (első két évben 140.000 Ft, második két évben 180.000 Ft)? - milyen kiegészítő ösztöndíjak vannak (pl. PADS ösztöndíj programja)?
 • május 3.
  08:00 - 20:00
  A GTK és az ÁJTK hallgatóinak közös sportnapja
 • május 4.
  11:00 - 14:00
  Tantermi előadás: A gyógyszeripari innovációs folyamatok átalakulása Tudományos előadás: Az egyetemi technológia transzfer folyamatok átalakulása a tudásgazdaságban.
 • május 11.
  14:00 - 16:00
 • június 8.
  14:00 - 16:00