Bezár

Hírarchívum

2016. November

2016. december 02.
3 perc

Horváth Barna jogtudós, jogász professzor születésének 120. évfordulója alkalmából kétnapos emlékkonferenciát rendezett, szegedi lakóházán emléktáblát helyezett el a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara, a Pólay Elemér Alapítvány és a Szegedi Akadémiai Bizottság.

_MG_9486

2016. november 30.
1 perc

Tehetségeket, hallgatói előadói versenyek nyerteseit díjazzák 2016. december 6-án a Szegedi Tudományegyetemen. Az így elismert hallgatókat az Universitas Szimfonikus Zenekar gálaműsora köszönti.

2016. november 30.
2 perc

Összesen 741,46 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert kutatási infrastruktúra-fejlesztésre a Szegedi Tudományegyetem. A projekt modern, hiánypótló és fenntartható műszerek beszerzését támogatja elsősorban a szerves kémia, a gyógyszerkutatás, a kémiai biológia, a biofizika, az anyagtudomány és a mérnöki tudományok területén. A beruházás hosszú távon hozzájárul az SZTE nemzetközi versenyképességének fokozásához, a tudományos kiválóság fenntartásához, valamint a hazai és nemzetközi együttműködések bővüléséhez.

hetivalasz_kiemelt

2016. november 30.
3 perc

Az országban az első a szegedi szociológia, a gazdálkodás-menedzsment, a kereskedelem-marketing, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási és a gyógytornász képzés, az SZTE GTK a legjobb vidéki képzőhely a gazdaságtudományok listáján, a végzettek fizetése alapján pedig a top 3-ban az SZTE pszichológia szakja - derül ki a Heti Válasz legfrissebb felsőoktatási rangsorából.

nyito

2016. november 29.
8 perc

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 122 ösztöndíjasát köszöntötte a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE polgárai által elnyert több mint 180 millió forint ösztöndíj a kutatói utánpótlást is szolgálja.

2016. november 29.
1 perc

A Tempus Közalapítvány Campus Mundi kiegészítő ösztöndíjra vonatkozó pályázatot hirdet felsőoktatási hallgatók számára, államközi egyezmények keretében, Stipendium Hungaricum partnerek irányába a 2017/18-as tanévben megvalósuló külföldi részképzésre. Az ösztöndíjakról 2016. december 7-én 11 órakor tájékoztató előadást tartanak az SZTE Rektori Hivatal 5-ös teremben.

_MG_7693

2016. november 29.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem vezette konzorcium közel 690 millió forint támogatást nyert a „Szájüregi megbetegedések molekuláris vizsgálata” című kutatási program megvalósítására. A tudósok a szájüregi rák és a fogágyi gyulladások korai felismerését kutatják.

2016. november 29.
1 perc

Az SZTE Alma Mater és az SZTE Zeneművészeti Kar közös szervezésű koncertsorozatának második előadását 2016. december 5-én 19 órától tartják. A Zeneművészeti Kar oktatóinak előadásában ismét Brahms művei csendülnek fel.

2016. november 29.
1 perc

Kézműves foglalkozással, társasjátékokkal és egyéb izgalmas programokkal várják az érdeklődőket 2016. december 5-én 16 órától a TIK-ben. Az SZTE Alma Mater Mikulás zenés hangulatfelelőse idén a Ramazurka együttes.

kiemelt_neveleskonferencia_megnyito_cimhez

2016. november 29.
3 perc

Közel 550-en vettek részt az idei, XVI. Országos Neveléstudományi Konferencián, melynek az SZTE Neveléstudományi Intézete adott otthont az Agórában.

_MG_7688

2016. november 28.
4 perc

Hat csapat vívott döntőt, székesfehérvári, debreceni és budapesti diákok lettek dobogósok a több mint félszáz nevező csapat közül a Szegedi Tudományegyetem V. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén. Jutalmat kaptak a legjobb film- és mém-készítők is. A 2 napos program összekapcsolódott a VIII. Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozójával.

kiemelt_nyiltnap

2016. november 28.
2 perc

Több ezer középiskolást vár nyílt napjára a Szegedi Tudományegyetem 2016. december 1-jén, a József Attila Tanulmányi és Információs Központba. A továbbtanulás előtt álló fiatalokat képzési kiállítás, pályaorientációs teszt, az SZTE karait bemutató előadások és könyvosztás várja.

2016. november 25.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Reumatológiai Klinikája mostantól Reumatológiai és Immunológiai Klinika néven működik tovább. A névváltoztatás célja az volt, hogy a betegek és minden orvos számára még egyértelműbb legyen: az új Klinika a belgyógyászati és mozgásszervi immunbetegségek legmagasabb szintű ellátó-intézete a Dél-alföldi régióban.

_MG_2261

2016. november 23.
2 perc

A tavalyi rekordot is túlszárnyalva, idén minden eddiginél több csapatot vár a Szegedi Tudományegyetem az V. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre. A jelentkezések alapján az ország több mint húsz városából 55 csapat versenyez majd november 25-én és 26-án, Szegeden. A 60 éves évfordulóra való tekintettel az idei téma: Szent-Györgyi és 1956 – a magyar tudományosság kirajzása 1956-ban.

2016. november 23.
2 perc

Közel 1,5 milliárd forint támogatást nyert el a Szegedi Tudományegyetem vezette konzorcium gyulladásos és immunológiai betegségek kutatására. A bőr és a bélrendszer különböző sejtjei között zajló folyamatok részletes megismerése hozzájárulhat többek között olyan betegségek hatékonyabb kezeléséhez, mint például a pikkelysömör, az akné, és a reumás ízületi gyulladások. A kutatás egyben kiindulópontot jelenthet új gyógyszerek fejlesztéséhez is.

Kiemelt_Czedli_Szokefalvi-Nagy_B_Erem

2016. november 21.
12 perc

Mi a matematika haszna? Hogyan dolgozik a hálóelmélet kutatója, a „hálóelmélész”? Mi a rangja a Szegedi Tudományegyetem egyik legrégebbi tudományos folyóiratának? Miért született meg a Szőkefalvi-Nagy Béla Érem? E kérdésekre is választ kértünk a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar Bolyai Intézet ünnepségén – a díj alapítójától, a döntnökök vezetőjétől, és a 17. Szőkefalvi-Nagy Béla Érem tulajdonosától.

2016. november 21.
3 perc

Napjainkban egyre nagyobb problémát okoz az antibiotikum-rezisztencia, vagyis hogy a bakteriális kórokozók egyre ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben. A problémát tovább súlyosbítja, hogy a baktériumok gyakran multirezisztensek, azaz több antibiotikummal szemben is ellenállóak. Az SZTE kutatói számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy olyan antibiotikumot fejlesszenek ki, amellyel szemben nem válnak egy idő után a baktériumok ellenállóvá.

_MG_6955-001

2016. november 18.
10 perc

Az SZTE XXIII. Szent-Györgyi Napok programsorát idén is a Richter Tudósklub nyitotta, a 4 kar közös díjátadó ünnepsége után szakmai továbbképző előadások zárták. Szent-Györgyi Albert születésének centenáriumi évében, 1993-ban határozták el, s azóta minden év őszén megtartják a szegedi egyetem egészségtudományi karai és a klinikai központ ünnepi rendezvény-sorozatát.

_MG_7573

2016. november 17.
1 perc

A HVG rangsora alapján az ország második legjobb felsőoktatási intézménye a Szegedi Tudományegyetem. A tíz legjobb között szerepel egyetemünk két kara is: a Bölcsészettudományi Kar (4. helyen) és az Általános Orvostudományi Kar (7. helyen).

Kiemelt_ELI

2016. november 17.
5 perc

Öt elsődleges forrást várnak a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóközpont kulcsátadásra kész épületeibe, ahova 2017 elején költözhetnek a kutatók, érkezhetnek a látogatók. Ezt követően megkezdődik a lézerek beszállítása, összeszerelése és próbaüzeme.

2016. november 17.
2 perc

Hazánkban egyedülálló, a mikroorganizmusok komplex vizsgálatához kapcsolódó kutatás-fejlesztési centrumot hoznak létre a szegedi egyetemen. A regionális és nemzetközi szolgáltató központként is működő centrum élenjáró alap- és alkalmazott kutatási projektek megvalósítására teremt lehetőséget, elsősorban az élettudományok és a biotechnológia területén.

Kiemelt_Szabo_Kalman

2016. november 15.
6 perc

A kiválóság kritériumairól, a Szegedi Tudományegyetem által a hazai egyetemek közül elsőként elnyert EFQM Committed to Excellence – Elkötelezettség a Kiválóságért – díjról és az Ambassador of Excellence – Kiválóság Nagykövete címmel megtisztelt SZTE-rektor feladatairól is kérdeztük Szabó Kálmánt, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület ügyvezető igazgatóját.

nezet_setany_felol2_600x300

2016. november 15.
3 perc

Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem részvételével alakul meg a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ. Az uniós Horizont 2020 keretprogram Teaming pályázatán több mint 15 milliárd forint támogatást elnyert projekt olyan orvosbiológiai kutatásokra koncentrál, amelyek a nem járványszerűen terjedő, de tömegeket érintő népbetegségekkel foglalkoznak, így például a rák, a magas vérnyomás, a reuma és a cukorbetegség.

_MG_6842

2016. november 14.
12 perc

Elsőként nyerte el a hazai egyetemek közül az SZTE az EFQM szervezet „Elkötelezettség a Kiválóságért” díját, Szabó Gábor rektor átvehette a „Kiválósági Nagykövete” címet is. A Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából rendezett ünnepségen az intézmény munkájának segítését kitüntető címekkel és díjakkal köszönte meg az universitas.

kiemelt_diabetesz_nap_TIK

2016. november 11.
1 perc

November 14-én 10-15 óra között a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete és az SZTE TIK Green Team közösösen hívja fel a figyelmet a cukorbetegség jelenlétére és veszélyeire a nemzetközi diabétesz világnap alkalmából. Az érdeklődőket interaktív prevenciós előadással, ételkostóval és játékos oktató- és tudást felmérő feladatokkal várják.

Kiemelt_MTU

2016. november 10.
10 perc

Ismeretterjesztő rendezvények kavalkádja a Szegedi Tudományegyetemen, több mint harminc program az MTA SZAB-székházban. Ez 2016 novemberében a Magyar Tudomány Ünnepe szegedi programkínálata. A tudománynépszerűsítésre a SZAB médiapályázattal is ösztönöz.

kiemelt_classic_plakat_2016_11

2016. november 10.
1 perc

November 14-én 19 órakor kezdődik az SZTE Alma Mater és az SZTE Zeneművészeti Kar közös szervezésű koncertsorozata. A kar oktatóinak előadásában ebben az évadban Brahms művei kerülnek bemutatásra.

2016. november 09.
2 perc

Az SZTE Angol Tanszék egyetemi adjunktusa, Péter Róbert főszerkesztésében jelent meg egy ötkötetes kritikai forrásgyűjtemény a 18. századi brit szabadkőművességről a Routledge kiadó gondozásában. Az angol nyelvű publikáció nemzetközi szinten az első kritikai, annotált forrásgyűjtemény, amelynek témája a (brit) szabadkőművesség.

_MG_6435

2016. november 07.
3 perc

November második hetétől új helyen végzi munkáját az SZTE Orvosi Genetikai Intézetének Genetikai Tanácsadó részlege. A Szőkefalvi-Nagy Béla u. 4/b 2. emeletén elsősorban a családtervezéssel, a terhesgondozással és a ritka, genetikailag meghatározott betegségekkel kapcsolatos tanácsadást végzik.

2016. november 07.
1 perc

November 9-én 10-16 óra között, a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete és az SZTE TIK Green Team közös erővel lép fel a dohányzás elleni küzdelemben. Az érdeklődőket prevenciós előadásokkal, leszokást segítő tanácsadással és a füst káros hatásait szemléltető kísérletekkel várják.

kiemelt_kulturalis_iroda_versenyek

2016. november 04.
2 perc

Egyetemi zenei, vers- és prózamondó versenyt hirdet az SZTE Kulturális Irodája nappali tagozatos hallgatók számára. A nevezéseket november 11-ig várják.

2016. november 03.
1 perc

A KOPAJ a Károlyi Kollégium legnépszerűbb éves rendezvénye, a szintek lakói mérik össze ügyességüket, tudásukat a vetélkedőn. Idén előzetes feladatként a csapatok azt kapták, hogy forgassanak a hazánkban megrendezendő olimpiát népszerűsítő videót, hiszen Magyarország is indult a 2024-es világjátékok rendezési jogáért, és Szeged is helyszín lenne.

2016. november 02.
2 perc

Új galenikus készítmények alap- és alkalmazott kutatásában vesz részt a Szegedi Tudományegyetem az Egis Gyógyszergyár Zrt. konzorciumi partnereként. A 2,3 milliárd forint támogatást elnyert GINOP projektben olyan betegségek kezelését célozzák, amikre jelenleg még nincs minden szempontból kielégítő gyógyszeres terápia.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek