Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2015. Február

Újra Kornai kurzus a GTK-n!

A tavalyi nagysikerű előadássorozat után idén is hétről hétre hallhatunk színvonalas és élvezetes előadásokat.
2015. február 11.

Kornai János munkásságát feldolgozó, 2014 tavaszán nagy sikerrel induló rendezvénysorozat folytatása idén is várja a közgazdaságtan és a történelem iránt érdeklődőket. 2015 februárjától a hazai közgazdaságtan vezető képviselői, elméleti és gyakorlati szakemberek osztják meg ismereteiket, véleményüket az elmúlt évtizedek gazdaságáról, társadalmi változásairól Kornai professzor munkásságán keresztül.

Az egyik legnagyobb magyar közgazdászról elnevezett kurzus idén is várja az érdeklődőket a GTK-n. Az előadássorozat segítségével Kornai János munkássága mellett megismerkedhetünk a legnevesebb magyar közgazdászok közgazdaságtanról alkotott gondolataival. Kornai János a Budapesti Corvinus Egyetem és a Harvard Egyetem professor emeritusa, Széchenyi-díjas közgazdász, az elmúlt évtizedek meghatározó tudósa.

Idén olyan tekintélyes előadók fognak Szegedre látogatni idén is, mint Felcsuti Péter, Hámori Balázs, Gedeon Péter, Lakatos Péter, Mellár Tamás, Muraközy László, Rosta Miklós és Száz János közgazdászok. Emellett neves történészekkel is találkozhatunk: Rainer M. János, Révész Sándor, Klaniczay Gábor, valamint a világhírű Kende Péter lesz a kurzus előadója.



Előadó Titulus
Eőadás címe Dátum
Baráth Lajos gazdasági igazgató, Károlyi Sándor Kórház, Budapest Az egészségügyi piac sajátos vonásai, kereslet és kínálat alakulása Kornai János szabályozott piaci modelljében február 12.
Mellár Tamás egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Az Anti-equilibriumtól az ágens alapú modellezésig (Kornai piaci rendszer kritikájának aktualitása) február 19.
Lakatos Péter vezérigazgató, Videoton Holding Zrt. Innováció február 26.
Hámori Balázs egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar A hiány hazai és nemzetközi fogadtatásáról március 5.
Rainer M. János főigazgató, 1956-os Intézet Szocializmus, rendszer, élettörténet – Kornai János és a kommunizmus tapasztalata március 12.
Rosta Miklós adkunktus, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástudományi Kar Rendszerparadigma és az intézményi közgazdaságtan: nem egy, de nem is kettő. március 19.
Kende Péter író, Bibó István Közéleti Társaság korábbi elnöke Széljegyzetek Kornai János önéletrajzához március 26.
Száz János-
Vidovics Dancs Ágnes
egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástudományi Kar; tanársegéd, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástudományi Kar Államcsődök, mint opciók április 2.
Klaniczay Gábor történész, egyetemi tanár, Közép-európai Egyetem (CEU) Kornai János és a Collegium Budapest április 16.
Muraközy László közgazdász, tudományos főmunkatárs, Szent István Egyetem, Közgazdaságtudományi, Jogi és Módszertani Intézet Bürokratikus koordináció és harmonikus növekedés április 23.
Révész Sándor publicista, történész Hogyan lesz a kommunista liberális - hogyan volt a liberális kommunista? április 30.
Felcsuti Péter közgazdász, a Bankszövetség korábbi elnöke Kornai: Gondolatok a kapitalizmusról tanulmánykötete kapcsán május 7.
Gedeon Péter egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem, Közgazdaságtudományi Kar Az Anti-equilibriumtól A szocialista rendszerig és tovább május 14.

Az előadássorozat az ETR-ben meghirdetett kurzusként vehették fel a hallgatók. Viszont az előadások szabadon látogatható a kurzus felvétele nélkül is.

A kurzus időpontja: minden héten csütörtökön 14 órától
Helyszín: Gazdaságtudományi Kar Kálvária sgt. főépülete, földszint 007. terem

Azoknak, akiket érdekel a közgazdaságtan, szinte kötelező!