Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2014. Április

A puha költségvetési korlát a gazdaságban

Kornaikurzus-GyorffyDora

Dr. Győrffy Dóra előadása a szegedi Gazdaságtudományi Karon.

2014. április 17.

Dr. Győrffy Dóra BA tanulmányait a Harvard Egyetemen közpolitika szakon végezte. Ezt követően MA majd PhD fokozatot a Közép-Európai Egyetem Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakán szerzett. Disszertációját 2006-ban védte meg a költségvetési hiány politikai gazdaságtana témában. A PhD fokozat megszerzését követően 2010-ig a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karának adjunktusaként dolgozott, ahol nemzetközi pénzügyek, Európa-tanulmányok és közpolitikai témákban tartott kurzusokat. Kutatási területe a gazdaságpolitika, azon belül elsősorban a költségvetési politika, az európai monetáris integráció és a pénzügyi globalizáció összefüggései kiemelt figyelemmel a poszt-szocialista országok problémáira.

 

 

A puha költségvetési korlát a gazdaságban

Dr. Győrffy Dóra előadása

Kornai János munkássága számos oldalról világította meg és elemezte a „puha költségvetési korlát” gyakorlatát és gazdaságtanát, elméleti és gyakorlati következetéseket állított rendszer szinten az erőforráshiányos – vagy hiány – gazdaság kialakulásának logikai kapcsolatával. Győrffy Dóra előadása a puha költségvetési korlát gazdaságtanába és annak eklatáns példáját nyújtó görög gazdasági vesszőfutásba nyújtott betekintést a hallgatóság számára.

Az intézmények puha költségvetési korlátja és annak gyakorlati jelenségei, ható következményei a gazdasági rendszerekben számos formában jelen van. A puha költségvetési korlát lényegében az intézmények azon működési formáját fejezi ki, amikor nincsenek, vagy hiányosak az erőforrások felhasználását szabályozó erők, mely a hosszú távú gazdasági fenntarthatóságot biztosítaná. Egy ilyen rendszer veszteségeit mindig más intézmények finanszírozzák. A puha költségvetései korlát kétoldalú ahol a kimentett és kimentő viszonyrendszerek mögött számos indok húzódhat, akár erkölcsi (pl. egészségügyi és szociális ellátások működtetése), politikai (pártpolitikai nomenklatúra elhelyezése, biztos álláshoz juttatása), vagy éppen gazdasági racionalitás (ld. pl. bankok kimentése a bankrendszer válságainak elkerülése érdekében). A puha költségvetési korlát okozta intézményi működés sajátos racionalitási viszonyokat teremt az egyes felek számára, ahol a kimentő és a kimentett viszonyrendszerei válnak a gazdálkodás helyett a racionális viselkedés alapjává. Jól példázza ezt a szocialista típusú gazdaságban az állami vállalatok működésének sajátosságai, és összességében a hiánygazdaság rendszerének anatómiája.

A puha költségvetési korlát intézményesült rendszerének példáját és destabilizáló hatásait jól tükrözi a 2008-as pénzügyi válság utáni görög gazdaság és a válság kezelésének módszertana. A gazdasági racionalizálást nagyban akadályozza a politika gazdasági beépülése az állami vállalatokon keresztül, ahol privilegizált pozíciókat és fizetéseket tart fent a mai napig. A válság hatására kialakuló finanszírozási pathelyzetben a nemzetközi beavatkozás egyértelmű és elkerülhetetlen volt. Ahogy Győrffy Dóra bemutatta az általa régóta tanulmányozott görög válság létrejöttének és kezelésének krónikáját: jól látszanak puha költségvetési korlát okozta rendszer és társadalom szintű anomáliák, ahol piacgazdaság elveinek megfelelő intézményi működés és a szükséges drasztikus beavatkozás komoly reálgazdasági válságot és társadalmi sokkhatást idézett elő Görögországban.

 

A rendezvénysorozat többi előadása is elérhető honlapunkon.