Kiss Gábor Dávid habilitációs előadásai

2017.09.21-én az MTA Szegedi Területi Bizottság székházában 11 órai kezdettel Kiss Gábor Dávid tartotta meg habilitációs előadásait.

Az előadások címe: Válságkezelés hatása a nemzetközi pénzügyekre valamint Idősor elemzési módszerek a nemzetközi pénzügyek szolgálatában.

A habilitációs előadás a jegybanki eszköztár devizaárfolyamokra gyakorolt hatásait mutatta be. A tantárgyi előadás keretein belül a főbb makrogazdasági szereplők (háztartások-vállalatok-kereskedelmi bankok-jegybank-állam-külföld) finanszírozási kapcsolatának részleteit ismerhettük meg. Ezt követően ennek a modellnek a különböző válság-típusokra adott reakcióiról hallhattunk, kiemelve az egyes válságkezelés során alkalmazott eljárásokat. A Nemzetközi Valutaalap illetve az Európai Stabilitási Mechanizmus által biztosított források mellett a jegybanki eszköztár elmúlt évtizedben bekövetkezett fejlődésének bemutatására is sor került, különös tekintettel a hitel- és kötvényvásárlási, valamint devizás programokra a mennyiségi és minőségi lazítás keretrendszerén belül. Az előadás tudományos részében a lebegő devizaárfolyamok elméleti modellezhetőségének kihívásait jártuk körül: az elmúlt évtized nulla-közeli kamatpolitikája miatt a hagyományos elemzési eszköztár alkalmazása nehézségekbe ütközik, akár a kamatparitásra, akár a Taylor-szabályra gondolunk, ezért került sor a jegybanki mérleg változásainak beemelésére. A devizák árfolyamváltozásai mögött meghúzódó tőkeáramlások mögött sem feltétlenül az elérhető hozam mint motiváció állt, így a svájci frank és más menedék valuták vizsgálatához azt is be kellett emelni a modellbe. Az előadás második felében az elméleti modellt vizsgáltuk meg Matlab szoftver segítségével végzett szimulációk értékelésével.

A délelőtt sikeresen megtartott "Válságkezelés hatása a nemzetközi pénzügyekre" című tantárgyi előadás, és "Idősor elemzési módszerek a nemzetközi pénzügyek szolgálatában" című tudományos előadás alapján a Bíráló Bizottság mindkét esetben 100%-os minősítéssel javasolta Dr. Kiss Gábor Dávid egyetemi adjunktus részére a "habilitált doktor" cím odaítélését.

Ezúton is szívből gratulálunk Dr. Kiss Gábor Dávidnak és további sok sikert kívánunk!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Globális üzleti szolgáltatásokat nyújtó magyarországi irodáink Budapesten és Szegeden működnek. A BP különböző üzleti egységeit támogatjuk pénzügy, számvitel, beszerzés, ügyfélszolgálat és egyéb adminisztratív területen. Most neked is lehetőséged nyílik csatlakozni hozzánk gyakornokként!

Események

Rendezvénynaptár *