parbeszed_konf_borito

„Párbeszéd az egyetemek társadalmi szerepvállalásáról” konferencia

2017. november 16-án a Gazdaságtudományi Kar épületében az SZTE GTK Kutatóközpontjának és az MTA Szegedi Területi Bizottság Gazdaságtudományi Szakbizottságának szervezésében vehettek részt az érdeklődők az egész napos konferencián. A konferencia partnere volt a Budapesti Corvinus Egyetem Corvinus Science Shop.

A program plenáris előadásokkal kezdődött 10:30-kor, amely a „A kutatástól a társadalmi értékteremtésig” elnevezést kapta. A konferenciát Kovács Péter, az SZTE GTK dékánja nyitotta meg köszöntő beszédével. Majd a plenáris ülés első előadását Pataki György „Kutatás a társadalmi értékteremtésért: ki a kutató? Mi a kutatás? Mi végre a tudomány?” címmel tartotta meg az érdeklődők számára. A Corvinus Science shopot Kiss Gabriella mutatta be. A plenáris előadásokat Misetics Bálint, szociálpolitikus zárta „Szociológiai képzelőerő és társadalmi igazságosság” című előadásával.

 

A program délután a szekcióelőadásokkal folytatódott, párhuzamosan 3 helyszínen.

 

Az egyik terem „Az egyetemek és a helyi közösségek párbeszéde” szekciónak adott helyet, amelyet Málovics György koordinált. A szekció résztvevői megvitathatták, hogy az egyetemek miként válhatnak a helyi közösségi célok aktív előmozdítóivá, továbbá hogyan állítható az egyetem oktatási és kutatási kapacitása a helyi társadalmi célok szolgálatába. Fontos téma volt még, hogy mi motiválhatja az együttműködésre az egyetemek munkatársait és a helyi közösséget.

 

„Az egyetemek és az üzleti szféra” szekciónak az épület díszterme biztosította a teret a téma kibontására. A szekciót Hetesi Erzsébet és Majó Zoltán koordinálta. A résztvevők a szekcióelőadások mentén az alábbi témákat érintették: Hogyan alakítható ki kölcsönösen előnyös kapcsolat az egyetemek és az üzleti szféra között? Az üzleti szféra mely igényeire szükséges egy egyetemnek választ adni? Hogyan viszonyul az üzleti célú hasznosítás az egyetemi tudás közkincs jellegéhez? Mi motiválja az együttműködésre az egyetemek munkatársait és az üzleti szféra szereplőit, avagy mi gátolja az együttműködést? A szekciót egy stúdió-beszélgetés zárta az egyetemek és az üzleti szféra kapcsolatáról.

 

A harmadik szekció keretében „Az egyetemek és a diákok párbeszéde” került a középpontba. A szekciót Juhász Judit koordinálta. Az előadások során megvitatták a résztvevők, hogy hogyan válhatnak a diákok hallgatóból aktív közreműködővé, illetve megjelenik-e az oktatásban az egyetemek társadalmi szerepe. Végezetül arra a kérdésre próbáltak megoldást találni a résztvevők, hogy hogyan válhatnak a kurzusok az oktató és a diákok párbeszédévé, illetve egyáltalán szükség van-e erre.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

A PénzSztár verseny megyei selejtezőjének adott otthont a GTK 2018. november 8-án délután 14 és 18 óra között. Az országban párhuzamosan 23 helyszínen mérték össze tudásukat a középiskolás csaptok.

Események

Rendezvénynaptár *