20 éves a regionális tudomány műhelye Szegeden

2017. december 13-án a GTK Aulájában ünnepelték a szegedi regionális tudományos műhely születését.

Húsz éve, 1997-ben jött létre a Regionális és Alkalmazott Gazdaságtani Tanszék a József Attila Tudományegyetemen az Állam-és Jogtudományi Kar Közgazdaságtani Tanszékcsoport részeként. A tanszék szakmai alapításakor az MTA Regionális Tudományok Bizottsága kihelyezett ülést tartott Szegeden Rechnitzer János bizottsági elnök vezetésével, többek között Enyedi György és Mészáros Rezső részvételével. A Tanszék jogutóda, a Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet így 2017-ben ünnepli huszadik születésnapját.

A Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet, a Magyar Regionális Tudományi Társaság és az MTA Regionális Tudományok Bizottsága együttműködésével megtartott ünnepi rendezvényen köszöntőt mondott Gál Zoltán elnök (MRTT), Rechnitzer János (elnök MTA RTB) és Varga Attila (doktori iskolavezető, PTE KTK), hangsúlyozva, hogy a Lengyel Imre által 1997-ben alapított szegedi kutatóműhely az elmúlt húsz évben számos kiváló kutatót adott a hazai regionalista szakmának. A Kiváló Ifjú Regionalista Díjat alapítása óta eddig 9 kutató nyerte el, közte 4 szegedi közgazdász, 2017-ben Dr. Vas Zsófia adjunktus, aki az ünnepségen vehette át oklevelét.

Az Intézet történetéről Lengyel Imre, míg új kutatási témáiról Kotosz Balázs, Elekes Zoltán és Lukovics Miklós tartott előadásokat:

Az ebéd után az MTA Regionális Tudományok Bizottsága tartotta alakuló ülését, amelyen többek között megválasztották a Regionális Tudományok Bizottsága vezető tisztségviselőit és megalakultak a bizottság al- és munkabizottságai. Ezt követően a Magyar Regionális Tudományi Társaság elnöksége kibővített ülésének adott helyet a GTK főépülete.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Megrendülten tudatjuk, hogy a Gazdaságtudományi Kar alapító tagja, a Szegedi Tudományegyetem korábbi gazdasági főigazgatója, Dr. Andrássy Adél életének 73. évében, 2018. október 1-jén elhunyt.

Friss hírek
2018. október 05.
2018. szeptember 10.

Események

Rendezvénynaptár *

 • október 26.
  11:00 - 13:00
  Kölcsönvett képességek – A külföldi tulajdonú vállalatok és az import szerepe a hazai térségek foglalkoztatottságának alakulásában és exportjának diverzifikációjában.
 • november 17. 19:00 - 18. 04:00
 • november 22.
  14:00 - 16:00
 • november 23.
  09:00 - 16:00
 • november 28.
  18:00 - 20:00
  A tájékoztató program során Erasmus+, illetve Campus Mundi részképzésen részt vett GTK-s hallgatók mesélnek magyar nyelven élményeikről, a lehetőségekről és a pályázás menetéről, illetve szolgálnak hasznos tanácsokkal érdeklődő hallgatótársaiknak.