udvari_beata_borito

Innováció és nemzetközi segélyezés: az innovációssegély szükségessége és visszásságai

Udvari Beáta előadása az SZTE Szabadegyetemen

Az SZTE Szabadegyetem olyan előadássorozat, amely 12 éve enged kurzusként és mindenki számára nyitott egyetemi előadásként bepillantást az aktuális tudományos kutatásokba. A tudománynépszerűsítő rendezvény keretein belül 2017. március 29-én a GTK adjunktusa, Dr. Udvari Beáta adhatott elő a TIK Kongresszusi termében, bemutatva kutatási tevékenységének főbb következtetéseit.

 

Udvari Beáta felsőfokú tanulmányait a Szolnoki Főiskolán kezdte: 2006-ban szerzett külgazdasági szakos közgazdász oklevelet, majd 2008-ban a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar vállalkozásfejlesztési szakirányán okleveles közgazdász végzettséget szerzett. 2008 őszétől állami ösztöndíjas PhD-hallgatóként tanult az SZTE Közgazdaságtani Doktori Iskolájában, doktori disszertációját 2012. júniusban védte meg summa cum laude minősítéssel. 2011. szeptembertől a Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézetének főállású munkatársa, jelenleg adjunktus.

 

Udvari Beáta előadásának elején néhány példát hozott napjaink globális kihívásai közül, amelyek a fejlődő országok elmaradottságából adódnak, ilyenek például a szegénység, az éhínség, járványok, migráció, menekültek, terrorizmus. A fejlett országok és a nemzetközi szervezetek igyekeznek a fejlődő országokon segíteni. Az 1960-as évek óta folyó segélyezés az elmúlt egy évtizedben egyre inkább a „hálót a halásznak” elv mentén zajlik: azaz a fejlett országok oly módon próbálják a fejlődő országokat segíteni, hogy a pénzügyi támogatástól való függőségük csökkenjen.

 

Ilyen lehetőség a fejlődő országok innovációs teljesítményének fejlesztése. Több nemzetközi kezdeményezés is ösztönzi a technológiai együttműködést, és az Európai Unió is hangsúlyozza a fejlesztési célú politikák koherenciáját. Tehát nemzetközi viszonylatban egyre nagyobb a nyomás, hogy a donorországok innovációs segélyeket is nyújtsanak a fejlődő országoknak.

 

A prezentáció során a kutató kitért arra, hogy a fejlődő országok számára miért szükséges az innováció. Bemutatta, hogy a fejlődő országok hol helyezkednek el a globális értékláncban, exportjuk alacsony vagy magas hozzáadott értékű termékekből áll-e. Kitért a közepes jövedelmű országok csapdájára is, mely szerint több ország nem tud fejlődni (magasabb jövedelmi kategóriába kerülni) a technológiai fejletlenség következtében.

Ebben a csapdában van Kína is. Az ország visszásságáról is szó esett, miszerint nagy exportőr, és jelentős mértékű fejlődésen ment át, napjainkban segélyeket is nyújt más fejlődő országoknak, mégis Kína a 20 legnagyobb innovációs segélyben részesülő országok között található.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Globális üzleti szolgáltatásokat nyújtó magyarországi irodáink Budapesten és Szegeden működnek. A BP különböző üzleti egységeit támogatjuk pénzügy, számvitel, beszerzés, ügyfélszolgálat és egyéb adminisztratív területen. Most neked is lehetőséged nyílik csatlakozni hozzánk gyakornokként!

Események

Rendezvénynaptár *